piątek, 21 marca 2014

tradycyjne kotlety z piersi kurczaka

Już kilkakrotnie zostałam poproszona o podstawowe przepisy na zwykłe tradycyjne dania. Wiem, że wiele osób dopiero zaczyna swoją zabawę w gotowanie i pieczenie, więc spełniam życzenie i wstawiam pierwszy "banalny" przepis na najprostsze, najzwyklejsze kotlety z kurczaka. 
Składniki na ok 6-8 kotletów:
podwójna pierś z kurczaka
2 jajka
bułka tarta
przyprawy: vegeta (domowa vegeta) lub sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie: pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, dzielimy na dwie połówki,  każdą połówkę kroimy na 3-4 kotlety. Następnie kotlety rozbijamy tłuczkiem, fajnym patentem jest położenie mięsa na torebce foliowej lub folii spożywczej i przykrycie jej drugim kawałkiem folii i wtedy rozbijamy tłuczkiem, po pierwsze mięso się nie dziurawi, po drugie nie pryska. Gotowe kotlety oprószamy vegetą  (solą) i pieprzem. Do jednej miseczki rozmącamy jajka, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Każdy kotlet maczamy w jajku, potem w bułce tartek i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Takie kotlety możemy też wykorzystać do stworzenia innego dania: z brzoskwinią i seremz pieczarkami i serem, lub jako piramidki tyle, że tam jest przepis na schabie, ale na kurczaka są równie pyszne, oraz zapiekana tortilla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly