Proste, maślane ciasteczka, bardzo delikatne w smaku, kruche, posypane cukrem. Oczywiście łakotki można kupić w sklepie, ale zrobione własnoręcznie są po pierwsze tańsze, po drugie smaczniejsze, po trzecie wiemy co do nich dodaliśmy. Polecam do popołudniowej herbatki.
Składniki na ok. 30 sztuk:
1¼ szkl mąki pszennej
100g masła (pół kostki)
2 żółtka
1 czubata łyżka śmietany 12-18%
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
Przygotowanie: do miski dajemy mąkę, masło, żółtka, 1 łyżkę cukru, śmietanę, proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto, ma stworzyć jednolitą masę, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 10-20min. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm (stolnicę posypując mąką, aby nie przywierało), wykrawamy kółka szklanką lub foremką, a w środku mniejszą dziurkę (u mnie była to nakrętka od butelki). Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę, posypujemy cukrem waniliowym i pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 min, tak aby bardzo lekko się zarumieniły. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.
* z tego samego ciasta można wykonać ciasteczka z marmoladą
Super przepis:) mojej Córci bardzo smakują i szybko znikają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
super, że smakują :) pozdrawiam
Usuń