środa, 12 marca 2014

maślane ciasteczka z marmoladą

Proste, kruche, delikatne, maślane ciasteczka z odrobiną marmolady. Idealne do herbatki i kawki. Polecam również łakotki.
Składniki na ok. 25-28 sztuk:
1¼ szkl mąki pszennej
100g masła (pół kostki)
2 żółtka
1 czubata łyżka śmietany 12-18%
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
kilka łyżek marmolady (u mnie wieloowocowa)
cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie: do miski dajemy mąkę, masło, żółtka, 1 łyżkę cukru, śmietanę, proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto, ma stworzyć jednolitą masę, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 10-20min. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm (stolnicę posypując mąką, aby nie przywierało), wykrawamy kółka szklanką lub foremką. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę, na każde wykładamy odrobinę marmolady i pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 min, tak aby bardzo lekko się zarumieniły. Gotowe upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Właśnie je zrobiłam, oczywiście już zjadłam kilka :) Wyszły świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly