Kotlet schabowy - uwielbiany przez wielu, ale czy musi być nudny? oto pomysł na inne wydanie kotleta - piramidki schabowe - pieczarki, kukurydza, papryka, ser żółty, wszystko zapieczone. Smakowicie brzmi i smakowicie wygląda. Za przepis dziękuję koleżance Ilonie :)
kotlety schabowe 5 sztuk (schab, jajko, bułka tarta, przyprawy)
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
2 duże kawałki papryki konserwowej
200g pieczarek
1 mała cebula
przyprawy: vegeta (sól), pieprz
musztarda (u mnie sarepska)
ser żółty
Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, tłuczemy, przyprawiamy vegetą i pieprzem, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano. Pieczarki myjemy kroimy w kosteczkę, cebulę obieramy i kroimy drobno, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy pieczarki i smażymy, przyprawiamy. Upieczonego kotleta smarujemy musztardą (ok 1 czubata łyżeczka, chyba, że ktoś nie lubi to mniej, lub omijamy ten etap), dodajemy trochę usmażonych z cebulą pieczarek, następnie kukurydzę i kilka cienkich pasków papryki, na wierzch starty ser żółty. Całość wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok 15-20min. Smacznego!
mmmmmmm.. świetnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńzrobie jutro na obiadek:)mmmm...juz mi smakuje;p
Usuńpychota....
OdpowiedzUsuń