sobota, 1 marca 2014

pieczone placki ziemniaczane z serem, marchewką i kiełbasą

Odrazu na wstępnie zaznaczam, że nie smakują tak jak tradycyjne placki smażone na tłuszczu na patelni. Są bogate w smaki, w ser, kiełbaskę, marchew, koperek, nie są co prawda chrupiące, ale smakują bardzo dobrze z keczupem lub sosem czosnkowym. Doskonałe jako danie obiadowe.
Składniki na 9 dość dużych placków:
5 dużych ziemniaków
1 średniej wielkości marchewka
garść startego sera
1 mała kiełbasa lub parówka
1 średniej wielkości cebula
łyżeczka koperku u mnie suszony
1-2 czubate łyżki mąki pszennej
1 jajko
vegeta, pieprz
Przygotowanie: ziemniaki, marchewkę ścieramy na grubszych oczkach, nie na standardowej tarce do ziemniaków, cebulę i kiełbasę drobno kroimy. Wrzucamy do miski ziemniaki, marchewkę, cebulę, ser, kiełbasę, koperek, jajko, dodajemy mąkę oraz doprawiamy vegetą i pieprzem, pamiętając, że ser i kiełbasa też są słonawe, całość mieszamy. Na blasze na papierze do pieczenia (możemy odrobiną posmarować olejem) łyżką nakładamy placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok 20 min u mnie grzałka góra dół, przy termoobiegu czas pieczenia będzie krótszy. Podajemy ciepłe z keczupem, śmietaną, lub sosem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. W sam raz na dzisiejszy post tylko bez kiełbaski:) na pewno zostanie wykorzystany przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre, ale miałam problem ze sciągnięciem placków z papieru, przykleiły sie nawet jak posmarowałam olejem papier:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem jaki miałas papier do pieczenia, ale polecam kupować dobrej jakości, ciut droższy, ale zazwyczaj nie ma problemu potem z wypiekami, kiedyś też się nabrałam na tańszy i po pierwszym pieczeniu znalazł się w koszu. Pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly