Do tej pory używałam vegety natur, jest pozbawiona chemicznie brzmiących dobroci typu glutaminian monosodowy. Ale pewnego dnia wpadłam na przepis na Moje Pasje, na vegetę domową, która jest "uboga w składniki", a bardzo fajnie doprawia potrawy, no i wiem co w niej jest, i jeszcze jeden plus koszt całego słoiczka vegety to ok. 2zł. Vegetę można przygotować bez soli, a potrawę dosalać, w mojej jest mniejsza ilość soli, a to dlatego, ze stołuje się z nami dziecko. Polecam!
Składniki:
100g suszonej włoszczyzny*
1 czubata łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie: wszystkie składniki wrzucamy do rozdrabniacza i rozdrabiamy na pożądaną wielkość ziaren. Gotową przesypujemy do pojemniczka.
* suszoną włoszczyznę kupiłam na wagę w sklepie ze zdrową żywnością
genialne, jutro zabieram się za zrobienie bo z nami też stołuje się dziecko:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie z tego powodu, ze dziecko dołączyło do naszego jedzenia, szukałam zastępstwa dla kupnej vegety. Naprawdę polecam :)
Usuńfajny przepis,ale.....czosnek granulowany sprowadzany jest z Chin :(
OdpowiedzUsuńno to można ominąć czosnek :)
Usuń