piątek, 6 września 2013

domowa vegeta

Do tej pory używałam vegety natur, jest pozbawiona chemicznie brzmiących dobroci typu glutaminian monosodowy. Ale pewnego dnia wpadłam na przepis na Moje Pasje, na vegetę domową, która jest "uboga w składniki", a bardzo fajnie doprawia potrawy, no i wiem co w niej jest, i jeszcze jeden plus koszt całego słoiczka vegety to ok. 2zł. Vegetę można przygotować bez soli, a potrawę dosalać, w mojej jest mniejsza ilość soli, a to dlatego, ze stołuje się z nami dziecko. Polecam!
Składniki:
100g suszonej włoszczyzny*
1 czubata łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie: wszystkie składniki wrzucamy do rozdrabniacza i rozdrabiamy na pożądaną wielkość ziaren. Gotową przesypujemy do pojemniczka.
* suszoną włoszczyznę kupiłam na wagę w sklepie ze zdrową żywnością

4 komentarze:

  1. genialne, jutro zabieram się za zrobienie bo z nami też stołuje się dziecko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie z tego powodu, ze dziecko dołączyło do naszego jedzenia, szukałam zastępstwa dla kupnej vegety. Naprawdę polecam :)

      Usuń
  2. fajny przepis,ale.....czosnek granulowany sprowadzany jest z Chin :(

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly