sobota, 15 marca 2014

rolada z mięsa mielonego z jajkiem

Rolada z mięsa mielonego z nadzieniem z siekanych jajek, można podać na obiad z dodatkiem sosu (pieczarkowym, koperkowym, śmietankowy, itd.), po wystudzeniu idealnie nadaje się na kanapki zamiast wędliny. Niekiedy na drugi dzień kroją w grubsze plastry, maczam w rozbełtanym jajku, potem w bułce tartej i podsmażam, podaję z ziemniakami i surówką. Polecam!
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego
1 bułka kajzerka
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 mała marchewka
1 średnia cebula
przyprawy: vegeta, pieprz, papryka słodka, koperek (u mnie suszony)
4 ugotowane na twardo jajka
opcjonalnie szczypiorek
Przygotowanie: do miski dodajemy mięso mielone, namoczoną w wodzie odciśniętą kajzerkę, bułkę tartą, jajko, startą drobno marchewkę, pokrojoną drobno cebulkę, przyprawy do smaku. Wyrabiamy mięso. Na folii spożywczej wykładamy mięso, formujemy na prostokąt na grubość ok.0,5cm, na to wykładamy jajka posiekane (można dodać szczypiorek), zwijamy ścisło roladę. Końce rolady "zamykamy" mięsem, przekładamy całość do rękawa do pieczenia, zwijamy, zawiązujemy końce, oraz przewiązujemy kilkakrotnie roladę. Wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 1h 20min. Jeżeli chcemy wykorzystać ją tylko do kanapek, to zostawiamy w folii do wystygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly