niedziela, 23 marca 2014

kruche kubeczki z bitą śmietaną i dodatkami

Duże kubeczki z ciasta kruchego napełnione bitą śmietaną z orzechami, rodzynkami, kawałkami batonika czekoladowego (milky way), oprószone startą czekoladą. Pyszny, pełen smaków deser.  Z przepisu wychodzi ok 10-12 dużych kubeczków (w górnej części średnica 10cm, w dolnej 5cm), ale nienapełnione można przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni, więc fajny pomysł na deser w każdej chwili. Oczywiście wypełnienie może być różne, z owocami, z dżemem, z słodkimi sosami. Małe babeczki były już na blogu tutaj.
Składniki na 10-12 dużych kubeczków:
250g mąki pszennej
100g masła lub margaryny
½ szkl cukru
2 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka śmietany 12-18%
olej do smarowania foremek
Przygotowanie: z podanych składników zagniatamy ciasto i stawiamy do lodówki na przynajmniej 30min. Gotowe kroimy w mniejsze kawałki, każdy kawałek wałkujemy na ok 3-4mm, podsypując mąką, aby nie przywierały do blatu, odkrawamy duże kawałki tak aby wypełnić foremki, muszą być większe od foremek, wkładamy do wysmarowanej olejem foremki, dociskamy palcami, odrywamy zbędne ciasto i pieczemy przez ok. 7-10min w 180 stopniach (grzałka góra-dół) na złoty kolor. Moje foremki mają rozmiar 10cm średnia u góry i 5cm u dołu.
Wypełnienia babeczki:
śmietana 30-36%
odrobina cukru pudru
batonik 
kilka orzechów włoskich
rodzinki
czekolada mleczna lub deserowa
Przygotowanie: do naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę dodajemy odrobinę cukru pudru, ubijamy na sztywno. Łyżką wykładamy w foremki, na wierzch kawałki batonika, orzechy, rodzynki i całość posypujemy startą czekoladą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly