Proste, pewnie każdy jadł i każdy robił. Alternatywa dla zwykłego kotlecika mielonego!
Składniki na 8 dużych kotletów:0,5kg mięsa mielonego (u mnie indycze)
1 cebula
1 kajzerka
2 jajka
kilka łyżek bułki tartej
ser żółty
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:. Do miski wkładamy mięso mielone, 1 jajko, 1 cebulę drobno pokrojoną , kajzerkę wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą, przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną, możemy dodać kilka łyżek bułki, aby konsystencja była bardziej zwarta. Formujemy kotlety: porcję mięsa bierzemy na wilgotną rękę, formujemy placuszek, dodajemy kawałek sera żółtego, i sklejamy brzegi. Gotowy kotlet maczamy w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz