niedziela, 23 marca 2014

karkówka w sosie chrzanowym

Prosty pomysł na karkówkę. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, polane sosem chrzanowym. Danie nie wymagające zbyt dużego zaangażowania. Polecam!
Składniki:
karkówka pokrojona w plastry (u mnie 6 plastrów)
1 cebula
chrzan tarty w słoiczku
mąka
woda
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz
Przygotowanie: karkówkę myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy vegetą i pieprzem, dodajemy obraną i przekrojoną na pół cebulę, zalewamy wodą do wysokości mięsa, nie więcej. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na 1h 20min w 180 stopniach. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie. Cały sos przelewamy do rondelka, wstawiamy na gaz zagotowujemy, dodajemy chrzan, ilość wg upodobań, u mnie łyżeczka czubata, mieszamy do rozprowadzenia chrzanu, następnie zaprawiamy mąką rozrobioną z wodą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Upieczoną karkówkę przekładamy na talerz polewamy sosem i gotowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly