Gołąbki przez wielu uwielbiane, ale przygotowanie ich to długa praca. Na blogu były już gołąbki w wersji oszukanej, a teraz pora na kolejną wersję, jest to zapiekanka gołąbkowa z farszem jak do gołąbków, z kapustą może być biała, włoska czy nawet pekinka. W przekroju widać poszczególne warstwy mięsa, kapusty, marchewki. Do tego możemy przygotować sos pieczarkowy lub pomidorowy. Pomysł na zapiekankę zaczerpnęłam od Olgi z Healthy eating= Healthy living.
Składniki (ok 6 porcji)70dag mięsa mielonego u mnie wieprzowe (może być drobiowe)
1 mała główka kapusty (biała, włoska lub pekińska)
1-2 marchewki
ryż (u mnie 1,5 woreczka czyli 150g przed ugotowaniem)
1 cebula
2 jajka
do sosu pomidorowego:
przecier pomidorowy 400g lub 100g koncentratu pomidorowego
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, koperek, majeranek, cukier
Przygotowanie: ryż gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków, ale nie trzeba się starać, żeby liście były w jednych kawałkach, ja przekroiłam kapustę na pół powycinałam liści i wtedy wrzuciłam je do garnka. Liście należy podgotować ok. 5min. Do miski wrzucamy mięso mielone, jajka, pokrojoną drobno cebulę, ostudzony ryż (ilość ryżu zależy od tego jak kto lubi, czy mniej czy więcej), przyprawy: vegetę, pieprz, paprykę słodką i majeranek. Mieszamy masę. Marchwekę ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy na dno warstwę kapusty, na to 1/3 mięsa, 1/3 marchewki, potem kapustę, 1/3 mięsa, 1/3 marchewki, potem kapustę, 1/3 mięsa, 1/3 marchewki, potem kapustę.
Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy, dodajemy koperek, pieprz, vegetę, odrobinę cukru. Jeżeli korzystamy z koncentratu pomidorowego to wlewamy 400ml wody, dodajemy 100g koncentratu, mieszamy, zagotowujemy doprawiamy koperkiem, pieprzem, vegetą i cukrem. Połowę sosu wlewamy na zapiekankę, a połowę zostawiamy do polania gotowej zapiekanki już na talerzu.
Zrobię na pewno bo gołąbki uwielbiam,ale sama ich nie robię bo za dużo pracy:)
OdpowiedzUsuńto polecam, bo smakują jak prawdziwe gołąbki, a pracy z zapiekanką niewiele :)
UsuńBardzo fajny pomysł i smakuje też super !!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Polecam! Zrobiłam dokładnie jak w przepisie, ale teraz myślę, żeby zrobić bez warstwy marchewkowej. Dziękuję za pomysł!
OdpowiedzUsuńmożna modyfikować przepis pod swoje upodobania, równie dobrze można z sosem pieczarkowym zrobić :) pozdrawiam
Usuńa mozna taka zapiekanke zrobic z juz podsmazonym miesem i wszytsko wymieszane ? tylko jak polaczyc skladniki zeby zapiekanka byla w calosci a nie jak bigos ?
Usuńno własnie, czy to nie wyjdzie bigos? można pokombinować, tylko czy będzie dobre?:)
Usuń