sobota, 15 marca 2014

lazania

Makaron, mięso mielone, sos beszamel i ser żółty, proste pyszne połączenie smaków. Polecam!
Składniki:
makaron lazania (u mnie 12 płatów)
0,5kg mięsa mielonego
sos bolognese w słoiku 400g lub przygotowany wg tego przepisu na spagetti bolognese
ser żółty ok 150g
sos beszamel:
75g masła
4 czubate łyżki mąki pszennej
750 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie: w rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy tak, żeby nie powstały grudki, stopniowo dodajemy mleko ciągle mieszając, po zagotowaniu całości gotujemy ok 2-3 min. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 

Przygotowanie: mięso mielone podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, do gotowego dodajemy gotowy sos bolognese. Możemy przygotować swój sos bolognese. Robimy wg przepisu tego
W naczyniu żaroodpornym wlewamy kilka łyżek sosu beszamelu, układamy jedną warstwę surowego makarony, zalewamy sosem beszamelowym, sosu musi być sporo, żeby makaron mógł się ugotować. Na sos wykładamy warstwę mięsa mielonego z sosem bolognese, znowu makaron, sos beszamel, mięso mielone, itd. na wierzch układamy makaron, wlewamy pozostały sos beszamel i posypujemy serem. Może się wydawać, że sosu jest za dużo, że wszystko pływa w nim, ale podczas pieczenia, makaron wchłonie sos beszamelowy. Wstawiamy do piekarnika na 40min w 180 stopniach. 
*u mnie było 4 warstwy makaronu, 3 warstwy z mięsem mielonym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly