Kolejny przepis na sernik. Spód, boki i wierzch są z ciasta kruchego kakaowego, natomiast środek to wilgotny sernik, z nuta kokosa. Pyszne połączenie efektownie wyglądające. Przepis z rodzinnego kajeciku z przepisami.
Składniki na tortownicę 23cm, ale można wykonać to też w blaszce:na kruche ciasto:
3 szkl mąki pszennej
½ szkl cukru
4 żółtka
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
2 czubate łyżki gęstej śmietany 12-18% (kwaśniej)
Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy proszek do pieczenia i kakao, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz żółtka i śmietanę, wyrabiamy ciasto, dzielimy na 3 części, wkładamy do folii (najlepiej jest trochę spłaszczyć te kawałki, żeby szybciej się schłodziło) i wkładamy do zamrażalki, na czas przygotowania masy serowej.
masa serowa:
1 kg sera dwukrotnie mielonego (u mnie wiaderkowy)
½ szkl cukru pudru
2 jajka
5 czubatych łyżek wiórek kokosowych
2 łyżki rozpuszczonego masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: cukier z żółtkami ucieramy na jednolitą masę, dodajemy ser, wiórka kokosowe, masło i mąkę ziemniaczaną, dokładanie miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubitą pianę z 2 białek, delikatnie mieszając, ale już przy pomocy łyżki / szpatułki. Tortownicę smarujemy masłem, na do wykładamy jeden kawałek schłodzonego ciasta, ugniatamy palcami, z drugiego kawałka boki tortownicy, wylewamy masę serową, a na wierzch trzemy na grubych oczkach ostatni kawałek ciasta, lekko przyciskamy ręką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok 1h 20min - 1h 30min, na grzałce góra - dół.
Dała bym się pokroić za kawałek tego sernika.
OdpowiedzUsuńhehe, kroić się nie trzeba, można zrobić w piekarniku :D ale fakt faktem był pyszny :)
UsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńi tak też smakował, wyśmienicie :)
UsuńPyszny! I szybko się robi :) Chyba wypróbuję każdy przepis z tej strony;)) D.
OdpowiedzUsuńpolecam się :)
Usuń