Kolejny przepis na tort, tym razem czekolada, kokos, krem śmietankowo-mascarpone. Idealne, nie za słodkie połączenie. Biszkopt czekoladowy lekki, a za razem wilgotny, mocno kokosowa warstwa, przekładane krem śmietankowym z mascarpone w całości stanowi świetny, pyszny tort. Tort jest duży o średnicy 23cm, wysoki na ok.9-10cm, bardzo podzielny, ale dokładki gwarantowane.
Biszkopt kakaowy:Składniki:
5 jajek
⅔ szkl mąki pszennej
⅓ szkl kakao
¾ szkl cukru pudru
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy w małych porcjach cukier puder, żółtka (używając miksera). Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy do ubitej masy (nie używamy miksera) łyżką / szpatułką delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 21- 23cm (na spód papier do pieczenia, nie smarujemy niczym brzegów). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40-45min (do suchego patyczka). Po upieczeniu rzucamy w formie po blat z wysokości ok 50-60cm i wstawiamy do wyłączonego uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Brzegi ciasta oddzielamy nożem oraz kroimy na dwa placki dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Warstwa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
20 dag cukru pudru
6 białek
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę, małymi porcjami dodajemy cukier puder, ciągle miksując.
Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy szpatułką. Wlewamy do tortownicy o spodzie wyłożonym papierem, pieczemy 20-30min do złotego koloru. Ostudzić.
Składniki na krem śmietankowy:
400ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
¾ szkl cukru pudru
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera.
Składniki na poncz:
250ml wody
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie: wodę zagotowujemy dodajemy cukier i wciskamy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.
dodatkowo: czekolada mleczna lub gorzka do dekoracji
Przygotowanie tortu:
na paterze układamy placek biszkoptu kakaowego, nasączamy go 1/3 szkl przygotowanego ponczu, wykładamy 1/3 kremu, rozsmarowujemy, układamy warstwę kokosową, nakłuwamy ją widelcem, bo inaczej ciężko jest ją nasączyć, nasączamy 1/3 szkl ponczu, rozsmarowujemy 1/3 kremu, układamy placek biszkoptu i nasączamy pozostałym ponczem, Brzegi i wierzch tortu smarujemy delikatnie kremem, posypujemy startą czekoladą, na wierzch robimy dekorację szprycą z pozostałego kremu, jeżeli chcemy więcej kremu do dekoracji to należy zrobić 1,5 porcji kremu. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na dobę.
Mam ślinotok wygląda pysznie jak mi czasu starczy to w piątek zrobię bo nie miałam pomysłu na deser a teściowa ma przyjechać:)
OdpowiedzUsuńjak na sobotę chcesz zrobić, to ciasto-biszkopt i kokosową warstwę możesz w czwartek spokojnie zrobić, jak wystygnie to w folię i niech stoi :) a jest przepyszny, to teściowa będzie pod wrażeniem :)
UsuńTak zrobię jutro będę piekła:) ja mam małego szkraba co ciągle biega za mną więc mam mało czasu na pieczenie:)
UsuńGenialny przepis! Jednak jaka konstystencje powinna mieć warstwa kokosowa po upieczeniu? Czy ma być to płaska beza i jak zachowuje się podczas krojenia ( może się oddzielić od reszty składników)? Martwię się ze zrobię ją gumowatą i będzie klapa
OdpowiedzUsuń