Jedne z prostszych ciast pieczonych. Ciasto zebra, czyli ciasto w paski jasne i ciemne. Polecam!
Składniki.5 jaj
2,5 szkl mąki
2 szkl cukru
1 szkl wody
1/2 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Przygotowanie: jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia ciągle miksując mikserem, wlewamy olej, wodę, wszystko dokładnie miksujemy. Dzielimy na 2 części do jeden dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Do tortownicy dodajemy na środek 2-3 łyżki białej masy, następnie w środek kolejne 2-3 łzki ciemnej masy i tak ciągle dodając w środek naprzemiennie jasną i ciemną masę, masa będzie rozpływała się "kołami" bliżej brzegów tortownicy (najlepiej obejrzeć jakiś flimk na internecie). Wstawiamy ciasto na ok 45min-1h, do piekarnika w 180 stopniach, pieczemy do uzyskania suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz