poniedziałek, 3 marca 2014

zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem

Zapiekanki należą głównie do szybkich, prostych, sycących dań. Tym razem zapiekanka z makaronem penne, mięsem mielonym wszystko zalewane sosem beszamelowym z pieczarkami, zapieczone z serem żółtym.Polecam!
Składniki:
400g makaronu penne (może być inny)
200g pieczarek
1 duża cebula
500g mięsa mielonego
składniki na sos:
600ml mleka
50g masła
3 łyżki mąki
100g sera żółtego
przyprawy: vegeta, pieprz, sól, gałka muszkatołowa
olej
przygotowanie: w osolonej wodzie gotujemy makaron al'dente. Cebulę kroimy drobno i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, posypujemy vegetą i smażymy. W rondlu rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę mieszamy i znowu wstawiamy na ogień, chwilę zaparzamy. Dodajemy w małych porcjach mleko ciągle mieszając sos, po każdej dodanej porcji mleka sos musi się zagotować. Do gotowego sosu wrzucamy usmażone pieczarki i doprawiamy, pieprzem, vegetą, gałką muszkatołową. Na patelni po smażeniu pieczarek, smażymy mięso mielone, rozdrabiając je na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy odcedzony makaron, przygotowane mięso mielone, oraz sos beszamelowo pieczarkowy, mieszamy całość i posypujemy startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15-20min.  


2 komentarze:

  1. Robię bardzo podobną,ale zawsze dodaję brokuły lub kalafior.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapiekanki mają to do siebie, ze jak jest podstawa to można modyfikować i dodawać do się ma lub co się chce :)

      Usuń

Printfriendly