piątek, 21 marca 2014

domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy. W wielu przepisach wykorzystujemy cukier waniliowy, który nadaje specyficzny smak i zapach wypiekom. Przyglądając się gotowym cukrom w małych torebkach niezbyt drogich natkniemy się na informację, że cukier nie ma nic wspólnego z wanilią. Jest to cukier zmieszany z waniliną, czyli organicznym związkiem chemicznym, dlatego też jak uważnie przeczytamy nazwę na cukrze to ujrzymy cukier wanilinowy, a jedynym jego związkiem z wanilią jest to, że stoją zazwyczaj na tej samej półce. W łatwy i niewymagający sposób możemy przygotować sami cukier waniliowy, wystarczy kupić zwykły cukier, laski wanilii i pojemnik - słoik zamykany. Po kilku dniach mamy aromatyczny prawdziwy cukier waniliowy. Naprawdę polecam przygotować sobie, ja robię tak od bardzo dawna.
Składniki:
2 laski wanilii
0,5kg cukru
słoik
Przygotowanie: do słoika wsypujemy cukier, wkładamy przełamane na pół laski wanilii, zakręcamy słoik i potrząsamy. Po kilku dniach cukier jest już aromatyczny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly