środa, 26 marca 2014

bułeczki drożdżowe z budyniem II

Drożdżowych bułek już było kilka na blogu tutu i tutaj. Tym razem z budyniem, wersja II bo pierwsze ślimaczki są tutaj. Ciasto drożdżowe na bułeczki ciągle takie same, jak w każdym przepisie, nie zmieniam, nie kombinuję, bo te jest najlepsze. Polecam!
Składniki na ciasto (na 10-12 dużych drożdżówek):
100ml mleka
2 i ½ szkl mąki
70g margaryny
¼ szkl cukru
2 jajka
2,5 dag drożdży
szczypta soli
Przygotowanie:
- Mleko nagrzewamy, jak będzie letnie odlewamy ¼ szkl, a resztę zagotowujemy, odstawiamy, dodajemy 2 łyżki cukru i margarynę. Odstawiamy do przestudzenia.
- ¼ szkl ciepłego mleka odlanego wcześniej, drożdże i resztę cukru mieszamy w miseczce i odstawiamy aż zaczyn zacznie rosnąć (ok 7-10min).
- Do dużej miski wsypujemy 2 szkl mąki, dodajemy 2 jajka, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, oraz mleko z masłem i cukrem przygotowane wcześniej. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie budyniowe:
400ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1,5 czubate łyżki cukru
Przygotowanie: gotujemy budyń. Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotowujemy z cukrem, w odlanym mleku mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3-5mm, kroimy w prostokąty, u mnie o szerokości ok 7-8cm, długości 15cm. Z jednej strony kroimy w paski, na niekrojoną część, układamy łyżkę budyniu zawijamy i paski zwijamy na bułeczkę. Instrukcja obrazkowa na zdjęciu poniżej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 20-25min, do złotego koloru. 

2 komentarze:

  1. Ja nie lubię drożdżówek jedynie jedne przejdą serowe które już robiłam z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli lubisz jakieś drożdżówki, poprostu nie wszystkie :) my uwielbiamy każde :)

      Usuń

Printfriendly