czwartek, 20 marca 2014

wafle mleczne

Proste wafle z masą mleczną, na bazie mleka w proszku. Na pewno mniej słodsze niż przy użyciu masy krówkowej. 
Składniki:
5 wafli kwadratowych
½ szkl mleka
125g masła / margaryny
¾ szkl cukru w tym 1-2 łyżki cukru waniliowego
250g mleka w proszku u mnie granulowane odtłuszczone
Przygotowanie: do rondla dodajemy zwykłe mleko, masło (margarynę), cukier, mieszając co chwilę zagotowujemy. Zostawiamy na 5min do przestygnięcia. Do ciepłego dodajemy mleko w proszku energicznie mieszając. Jeżeli zostaną grudki można użyć blendera, lub zostawić masę na 2-3 min i ponownie porządnie wymieszać, powinny się rozpuścić. Ciepłą masą smarujemy wafle na każdy wafel ok. ¼ masy. Porządnie przyciskamy, układamy na wierzch papier do pieczenia, stawiamy coś ciężkiego (np. ganek z wodą) i pozostawiamy do wystygnięcia, następnie owijamy folią i ponownie stawiamy garnek i zostawiamy na kilka godzin. Kroimy w małe kawałki. Wafle można przechowywać ok 1 tygodnia w szczelnym pojemniku. 

4 komentarze:

Printfriendly