sobota, 22 marca 2014

leniwe pierogi

Pierogi leniwe nawet w kształcie nie przypominają pierogów, ale i tak są smaczne. Są dwie wersje przygotowania, albo na bazie sera białego-twarogu, albo z ziemniakami i twarogiem. Przepis podany poniżej jest z ziemniakami i twarogiem. Można je zjadać polane masełkiem, lub masełkiem z bułką tartą i cynamonem, lub polane śmietaną i posypane cukrem.
Składniki na 5-6 porcji (lub 4 bardzo głodne osoby):
0,5kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
0,5kg sera białego półtłustego
1 ¼ szkl mąki pszennej + mąka do podsypywania
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżki cukru
3 żółtka
sól
Ponadto: na 1 porcję pierogów 2 łyżki masła +2 łyżki bułki tartej +cukier i cynamon do smaku, lub rozpuszczone masło, lub śmietana + cukier
Przygotowanie: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę łącznie z serem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, szczyptę soli i 3 łyżki cukru, mieszamy składniki, następnie myjemy ręce, oprószamy mąką, ciasto wykładamy na stolnicę również oprószoną mąką, zagniatamy i formujemy kulkę, dzielimy na kilka części, każdą część wałkujemy w wąski wałeczek, bokiem ostrza noża spłaszczamy, i kroimy po skosie jak kopytka. W razie potrzeby podsypujemy mąką. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy odrobinę soli, do wrzątku wrzucamy porcję pierogów, lekko przemieszamy i czekamy aż wypłyną na wierzch i gotujemy 1-2min, łyżką cedzakową wybieramy pierogi i wykładamy jeden obok drugiego na talerzu, jeżeli położymy jeden na drugim mogą się posklejać. I w ten sposób gotujemy wszystkie przygotowane pierogi. 

*przygotowanie polewy takiej jak na zdjęciu: 2 łyżki masła roztapiamy na patelni, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszając chwile podsmażamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy odrobinę cynamonu i cukru, polewamy gotowe pierogi. 
** możemy przygotowane pierogi jeszcze nie ugotowane zamrozić. W tym celu na deseczkę do krojenia układamy jeden obok drugiego i wkładamy do zamrażalki, jak się zmrożą przekładamy do woreczka, wtedy mamy pewność, że się nie posklejają. 


1 komentarz:

  1. Robiłam ostatnio bo mi się bardzo chciało,ale w lodówce był tylko ser typu włoskiego i taki dodałam:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly