Proste w wykonaniu danie "jednogarnkowe" a dokładnie "jednoblaszkowe". Kawałki kurczaka u mnie podudzia, ale mogą być udka, ćwiartki, aromatyczny ryż z różnymi warzywami. Można wykonać również wersję bez warzyw. Kurczak pieczony w ten sposób jest bardzo wilgotny. Pomysł na kurczaka od Karoliny L.
Składniki ( na 6 porcji):
12 kawałków kurczaka (u mnie podudzia)
2 szkl ryżu (u mnie biały długoziarnisty)
6 szkl wody
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 płaskie łyżki cukru
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, czosnek (granulowany lub świeży), pieprz, tymianek, oregano, bazylia, vegeta.
mieszanka warzyw na patelnię (mrożonka) lub warzywa świeże (papryka czerwona, papryka zielona, groszek, kukurydza, marchewka, cebula)
Przygotowanie: kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami: vegetą, pieprzem, papryką słodką, tymiankiem, oregano, bazylią, najlepiej kurczaka zostawić na 2 godziny aby przeszedł przyprawami. Tuż przed wstawieniem do piekarnika przygotowujemy zalewę: 6 szklanek wrzątku, 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 2 płaskie łyżki cukru, 2 płaskie łyżki vegety, 1 płaska łyżka papryki słodkiej, 1 płaska łyżka (jeżeli ktoś lubi pikantne, jeżeli ktoś woli łagodniejsze to mniej lub wogóle pominąć) papryki ostrej, 2 wyciśnięte ząbki czosnku (lub granulowany), po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii (lub innych ulubionych przypraw), pieprz, wszystko mieszamy. Na blaszkę wysypujemy 2 szklanki ryżu, zalewamy przygotować gorącą zalewą, dodajemy warzywa (jeżeli mrożonkę to odrazu wsypujemy nie rozmrażając, jeżeli świeże to kroimy w kostkę lub plasterki), całość zamieszamy i na wierzch układamy kurczaka. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny (do 20-30 min należy delikatnie przemieszać ryż zwłaszcza ten znajdujący się pod mięsem). Jeżeli zauważymy, że ryż nie jest gotowy, a mięso już upieczone, to przykrywamy folią aluminiową i pieczmy jeszcze kilkanaście minut. Gotowe! Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz