piątek, 21 marca 2014

jabłka w cieście naleśnikowym

Prosty pomysł na podwieczorek lub kolację. W ten sposób można również przemycić owoce w diecie dziecka-niejadka. Można podać z cukrem pudrem lub ulubionym sosem. Po usmażeniu jabłuszka są ciepłe, twardawe nie rozwalające się, ja używam kwaskowatych odmian, bo takie lubimy.
Składniki:
1 szkl mąki
1 jajko
1/2 szkl mleka
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka
Przygotowanie: do miski dodajemy jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, miksujemy na jednolitą masę. Jabłka obieramy, możemy pokroić w plastry o grubości 0,5cm i wyciąć gniazda nasienne, wtedy będziemy mieli "oponki"  lub w inne kawałki, ważne, aby były grube. Plastry maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na oleju na patelni. Polecam! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly