niedziela, 16 marca 2014

tort 3 bit

Ciasto 3 bit już było tutaj. Teraz pora na tort 3bit, wymyślony na podstawie tego właśnie ciasta. Zamiast herbatników biszkopt, pierwsza warstwa to masa krówkowa, kolejna to budyniowa, a na wierzchu ubita śmietana i dekoracja z czekolady. Tort jest na pewno mniej słodszy niż ciasto. Bardzo ładnie się kroi i jest podzielny. Polecam!
Składniki na tort o wielkości 23 cm:
biszkopt biały:
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy  o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka. 
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę lub blat, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.
masa budyniowa
1 litr mleka
3 budynie w proszku
4 płaskie łyżki cukru
1 margaryna
Przygotowanie: litr mleka wlewamy do garnka, odlewamy ok. pół szklanki i rozrabiamy w nim 3 proszku budyniowe, do mleka w garnku dodajemy 4 łyżki cukru, do zagotowanego mleka dodajemy rozrobiony budyń, mieszamy i chwilę zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W misce miksujemy margarynę na puszystą masę, dodajemy do niej ugotowany, ostudzony budyń.
poncz do nasączenia biszkoptu:
1 szkl wody
pół cytryny
1 płaska łyżka cukru
Przygotowanie: do wrzątku wciskamy pół cytryny i wsypujemy cukier, zostawiamy do wystygnięcia.
bita śmietana (śmietanę należy ubić dopiero jak tort będzie już zastygnięty!)
1 śnieżka w proszku
300ml śmietany 30-36%
Przygotowanie: do schłodzonej śmietany dodajemy śnieżkę i miksujemy do ubicia śmietany.
dodatkowo:
1 puszka gotowej masy krówkowej 400g (u mnie o smaku czekoladowym)
czekolada do starcia na wierzchu lub jak u mnie dekoracja czekoladowa

Przygotowanie tortu: W tortownicy układamy jeden placek biszkoptu, nasączamy go 1/3 ilości ponczu, rozsmarowujemy masę krówkową, układamy kolejną warstwą biszkoptu, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy całą masę budyniową, przykrywamy ostatnim plackiem biszkoptu, nasączamy pozostałym ponczem i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Następnie nożem odkrawamy brzeg, zdejmujemy obręcz tortownicy, brzegi delikatnie smakujemy bitą śmietaną, a pozostałą śmietanę na wierzch wykładamy. Posypujemy startą czekoladą lub robimy inną dekorację. Wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. i tak też smakuje :) jeden z lepszych tortów, lecz można go zrobić jako ciasto

      Usuń
  2. Az slinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam wypróbować, bo smakuje jeszcze lepiej jak wygląda :)

      Usuń
  3. Planuje zrobic ten tort, ale chciala bym zamiast bitej smietany uzyc polewy z bialej czekolady , tylko niewiem czy tak bedzie poprawnie . licze na opinie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej może być polewa z białej czekolady. Pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly