wtorek, 18 marca 2014

gulasz wieprzowy III z przecierem pomidorowym

Kolejna propozycja gulaszu, tym razem pomidorowy z mięsem wieprzowym. Doskonały do ziemniaków, kaszy, ryżu. Polecam!
Składniki:
1kg szynki wieprzowej (może być inne mięso)
1 marchewka
2 średniej wielkości cebule
mąka
olej
przecier pomidorowy ok 300ml, lub koncentrat pomidorowy
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, koperek
Przygotowanie: szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę, na odrobienie oleju podsmażamy, tak aby "zamknąć" mięso, przekładamy do garnka, na patelni po smażeniu szynki, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy do garnka z mięsem. Zalewamy wodą, jeżeli chcemy mieć mniej sosu to woda ma sięgać ok. 1cm nad wysokością mięsa, jeżeli więcej to dolewamy więcej wody, zagotowujemy, a następnie zbieramy "szumowiny" i wrzucamy startą marchewkę, gotujemy do ugotowania mięsa, ok 1h 20min. Następnie dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy (lub koncentrat), mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy na wrzący sos, tyle jaką chcemy uzyskać konsystencję sosu. Chwilę zagotowujemy i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly