środa, 18 grudnia 2013

pierś z kurczaka z pieczarkami i serem

Zapiekana pierś z kurczaka z warstwą pieczarek i sera. Podobny przepis już był na blogu w formie PIRAMIDEK SCHABOWYCH
Składniki:
0,5kg piersi z kurczaka
2 jajka
trochę bułki tartej do panierowania
200g pieczarek
1 duża cebula
starty ser żółty
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), pieprz, sól
Przygotowanie: przygotowujemy kotlety: pierś z kurczaka myjemy, suszymy, kroimy na kotlety, rozbijamy tłuczkiem. Jajka mieszamy w misce, do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą, pierś przyprawiamy, maczamy w jajku, potem w bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor. 
Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy najpierw cebulę smażymy ok 1-2 minuty, wrzucamy pieczarki, przyprawiamy i całość smażymy ok 5-7min. Na blachę do pieczenia, wykładamy papier, układamy kotlety, po 1-2 łyżki pieczarek, całość obsypujemy serem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż ser się rozpuści, jeżeli pierś z kurczaka jest gorąca to oczywiście pieczenie będzie trwało krócej, a jeżeli wkładamy zimny przygotowany kotlet to zwiększamy czas pieczenia. Najlepiej smakuje pieczone tuż przed podaniem. 

2 komentarze:

  1. Ale apetycznie wygląda a ja mam zwykłą pomidorówkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam pomidorówkę, pomimo, że zwykła :)

      Usuń

Printfriendly