sobota, 2 listopada 2013

drożdżówki zawijane z serem i rodzynkami

Kolejna propozycja drożdżówek, tym razem w innej formie, bo zawijańców, z nadzieniem z sera i rodzynek. Przepis na ciasto taki sam jak na drożdżówki z jagodami i kruszonką- mojego autorstwa. 
Składniki na ciasto (na 10 dużych drożdżówek):
100ml mleka
2 i ½ szkl mąki
70g margaryny
¼ szkl cukru
2 jajka
2,5 dag drożdży
szczypta soli
Przygotowanie:
- Mleko nagrzewamy, jak będzie letnie odlewamy ¼ szkl, a resztę zagotowujemy, odstawiamy, dodajemy 2 łyżki cukru i margarynę. Odstawiamy do przestudzenia.
- ¼ szkl ciepłego mleka odlanego wcześniej, drożdże i resztę cukru mieszamy w miseczce i odstawiamy aż zaczyn zacznie rosnąć (ok 7-10min).
- Do dużej miski wsypujemy 2 szkl mąki, dodajemy 2 jajka, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, oraz mleko z masłem i cukrem przygotowane wcześniej. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Składniki na masę serową:
500g sera twarogowego półtłustego
1 jajko
cukier do smaku
garść rodzynek
Przygotowanie: rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Ser, żółtko, trochę cukru (nie podaję ilości cukru, należy dodać go tyle, żeby masa była słodka, lepiej najpierw mniej czyli 2 łyżki, potem spróbować wymieszaną masę i w razie potrzeby dosłodzić) wrzucamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy (nie będzie ona gładka, bo sera nie mielimy), dodajemy wcześniej sparzone rodzynki, oraz ubite białko jajka i delikatnie mieszamy.
Instrukcja na zdjęciach poniżej: stolnicę posypujemy mąką wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt 50x35cm, wykładamy masę serową, ciasto wzdłuż dłuższego boku zakładamy do środka, z jednej i drugiej strony, następnie, kroimy na 10-12 części, każdy kawałek skręcamy na raz i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem lub rozpuszczonym masłem, zostawiamy na 10-20 min do wyrośnięcia. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-25min. W czasie pieczenia ser może trochę wypłynąć. Gorące buły polewamy lukrem (3 czubate łyżki cukru pudru ucieramy z 2 łyżkami gorącej wody). Pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly