poniedziałek, 25 listopada 2013

drożdżówki z budyniem

Po raz kolejny drożdżówki, były już z jagodami i kruszonkązawijane z serem, a teraz drożdżówki ślimaczki z budyniem i kruszonką. Ciasto drożdżowe jest niezmiennie takie samo w każdych drożdżówkach, bo jest idealne, do tego duża ilość budyniu i chrupiąca słodka kruszonka. Polecam!
Składniki na ciasto (na 10-12 dużych drożdżówek):
100ml mleka
2 i ½ szkl mąki
70g margaryny
¼ szkl cukru
2 jajka
2,5 dag drożdży
szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko nagrzewamy, do ciepłego dodajemy drożdże i łyżkę cukru, odstawiamy aż zaczyn zacznie rosnąć (ok 7-10min).Do dużej miski wsypujemy 2 szkl mąki, dodajemy 2 jajka, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, masło, resztę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie budyniowe:
800ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
3 czubate łyżki cukru
Przygotowanie: gotujemy budyń. Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotowujemy z cukrem, w odlanym mleku mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko. Odstawiamy do wystygnięcia.
 Składniki na kruszonkę:
1 czubata łyżka masła
3 łyżki mąki
1 ½ łyżki cukru
Przygotowanie: palcami łączymy wszystkie składniki do uzyskania piaskowej konsystencji.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3-5mm, rozprowadzamy budyń, zwijamy ciasto w rulon. Kroimy w plastry o grubości ok 2-3cm, układamy na blasze, formując bułeczki. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 20-25min, do złotego koloru. 


6 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :)
    Piszesz, że zabraniasz kopiowania i rozpowszechniania swoich przepisów ale wydrukować i przyrządzić takie same drożdżówki chyba mogę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ oczywiście, ze można drukować i upiec drożdżówki i korzystać z innych przepisów :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź :)

      Usuń
    3. Wyszly przepyszne!

      Usuń
  2. Można dodać drożdże w proszku ?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly