piątek, 5 lipca 2013

drożdżówki z jagodami i kruszonką

 Kęs drożdżówki i czujesz drożdżowe ciasto, kwaskowate jagody i słodka chrupiąca kruszonka = NIEBO W GĘBIE, pyszne bułeczki drożdżowe z jagodami lub innymi owocami. Idealne na podwieczorek! polecam!

Składniki na ciasto (na 8 dużych drożdżówek):
100ml mleka
2 i ½ szkl mąki
70g margaryny
¼ szkl cukru
2 jajka
2,5 dag drożdży
szczypta soli
Przygotowanie: 
- Mleko nagrzewamy, jak będzie letnie odlewamy ¼ szkl, a resztę zagotowujemy, odstawiamy, dodajemy 2 łyżki cukru i margarynę. Odstawiamy do przestudzenia.
- ¼ szkl ciepłego mleka odlanego wcześniej, drożdże i resztę cukru mieszamy w miseczce i odstawiamy aż zaczyn zacznie rosnąć (ok 7-10min).
- Do dużej miski wsypujemy 2 szkl mąki, dodajemy 2 jajka, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, oraz mleko z masłem i cukrem przygotowane wcześniej. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. 

Składniki na kruszonkę:
1 czubata łyżka masła
3 łyżki mąki
1 ½ łyżki cukru
Przygotowanie: palcami łączymy wszystkie składniki do uzyskania piaskowej konsystencji.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy placków i wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem, w ciasto wciskamy dużo jagód, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia (u mnie to było z termoobiegiem 10min). 



1 komentarz:

Printfriendly