1 puszka gotowej masy krówkowej 400g
8 paczek herbatników
3 budynie śmietankowe
1 litr mleka
200g masła lub margaryny
2 „śnieżka” - bita śmietana*
300ml śmietany 18% (można dodać śmietanę 30%, taką do ubijania)
1 gorzka czekolada
*zamiast śnieżki można dodać 250g serka mascarpone
Przygotowanie:
Gotujemy budyń: mleko wlewamy do garnka, pozostawiając trochę do rozrobienia budyniu, 3 budynie rozprowadzamy w pozostawianym mleku, dodając 4 czubate łyżki cukru. Wlewamy do gotującego się mleka, chwilę mieszamy do ponownego zagotowania, odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy masło i miksujemy. 2 śnieżki (lub mascarpone) ubijamy z 300ml śmietany. Herbatniki układamy na blasze o wielkości 25x30cm, rozprowadzamy gotową masę krówkową. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, rozprowadzamy przygotowaną masę budyniową, ponownie układamy herbatniki, i rozprowadzamy przygotowaną śmietanę ze śnieżkami (mascarpone). Na wierzch tarkujemy czekoladę. Ostawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, do zastygnięcia i zmięknięcia herbatników.
Wyszło znakomite!!! Pychotka :)
OdpowiedzUsuńrozpływa się w ustach:)
OdpowiedzUsuńBezdyskusyjnie najlepsze ciacho!
OdpowiedzUsuńa czy ciasto przechowuje się w lodówce czy po owych 2 godzinach już poza lodowką?
OdpowiedzUsuńtak w lodówce
Usuń