poniedziałek, 10 marca 2014

tort czekoladowo kokosowy

Kolejny przepis na tort, tym razem czekolada, kokos, krem śmietankowo-mascarpone. Idealne, nie za słodkie połączenie. Biszkopt czekoladowy lekki, a za razem wilgotny, mocno kokosowa warstwa, przekładane krem śmietankowym z mascarpone w całości stanowi świetny, pyszny tort. Tort jest duży o średnicy 23cm, wysoki na ok.9-10cm, bardzo podzielny, ale dokładki gwarantowane.
Biszkopt kakaowy:
Składniki:
5 jajek
⅔ szkl mąki pszennej
⅓ szkl kakao
¾ szkl cukru pudru
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy w małych porcjach cukier puder, żółtka (używając miksera). Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy do ubitej masy (nie używamy miksera) łyżką / szpatułką delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 21- 23cm (na spód papier do pieczenia, nie smarujemy niczym brzegów). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40-45min (do suchego patyczka). Po upieczeniu rzucamy w formie po blat z wysokości ok 50-60cm i wstawiamy do wyłączonego uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Brzegi ciasta oddzielamy nożem oraz kroimy na dwa placki dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Warstwa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
20 dag cukru pudru
6 białek
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę, małymi porcjami dodajemy cukier puder, ciągle miksując. 
Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy szpatułką. Wlewamy do tortownicy o spodzie wyłożonym papierem, pieczemy 20-30min do złotego koloru. Ostudzić.

Składniki na krem śmietankowy:
400ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
¾ szkl cukru pudru 
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera. 

Składniki na poncz:
250ml wody
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie: wodę zagotowujemy dodajemy cukier i wciskamy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.

dodatkowo: czekolada mleczna lub gorzka do dekoracji 

Przygotowanie tortu:
na paterze układamy placek biszkoptu kakaowego, nasączamy go 1/3 szkl przygotowanego ponczu, wykładamy 1/3 kremu, rozsmarowujemy, układamy warstwę kokosową, nakłuwamy ją widelcem, bo inaczej ciężko jest ją nasączyć, nasączamy 1/3 szkl ponczu, rozsmarowujemy 1/3 kremu, układamy placek biszkoptu i nasączamy pozostałym ponczem, Brzegi i wierzch tortu smarujemy delikatnie kremem, posypujemy startą czekoladą, na wierzch robimy dekorację szprycą z pozostałego kremu, jeżeli chcemy więcej kremu do dekoracji to należy zrobić 1,5 porcji kremu. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na dobę.


4 komentarze:

  1. Mam ślinotok wygląda pysznie jak mi czasu starczy to w piątek zrobię bo nie miałam pomysłu na deser a teściowa ma przyjechać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak na sobotę chcesz zrobić, to ciasto-biszkopt i kokosową warstwę możesz w czwartek spokojnie zrobić, jak wystygnie to w folię i niech stoi :) a jest przepyszny, to teściowa będzie pod wrażeniem :)

      Usuń
    2. Tak zrobię jutro będę piekła:) ja mam małego szkraba co ciągle biega za mną więc mam mało czasu na pieczenie:)

      Usuń
  2. Genialny przepis! Jednak jaka konstystencje powinna mieć warstwa kokosowa po upieczeniu? Czy ma być to płaska beza i jak zachowuje się podczas krojenia ( może się oddzielić od reszty składników)? Martwię się ze zrobię ją gumowatą i będzie klapa

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly