wtorek, 1 kwietnia 2014

placuszki z jabłkiem na jogurcie

Kolejny przepis na placuszki :) u nas dzień bez placuszków dniem straconym, więc kombinuję z nowymi smakami. Placuszki z jabłkami były już tu i tu,a tym razem placuszki na jogurcie naturalnym, można zastąpić go kefirem. Są pyszne, sycące, lekko cynamonowe. 
Składniki na ok 15 szt:
1 mały jogurt naturalny (180g)
1 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 czubata łyżka cukru
1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowy cukier waniliowy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina cynamonu
1-3 jabłka w zależności jak bardzo jabłkowe placuszki chcemy
olej do smażenia
Przygotowanie: w misce jajka, cukier, cukier waniliowy, jogurt miksujemy na gładką masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, ponownie miksujemy, dodajemy starte na grubych oczkach jabłka i mieszamy. Smażymy na odrobinie oleju na złoto, odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia resztek tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują cieplutkie.

3 komentarze:

  1. Dziś zrobię te racuszki bo moje maleństwo zsypane ospą jeść nie chce z bananem mu smakują to może i z jabłuszkiem zje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj zdrówka dla maleństwa. I apetytu również życzę :)

      Usuń
  2. Lepsze niż robi moja mama:) Przepis już wpisałam do swojej książki kucharskiej. Zajadam się nimi z dzieciakami:) Pycha! Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly