Kolejny przepis na placuszki :) u nas dzień bez placuszków dniem straconym, więc kombinuję z nowymi smakami. Placuszki z jabłkami były już tu i tu,a tym razem placuszki na jogurcie naturalnym, można zastąpić go kefirem. Są pyszne, sycące, lekko cynamonowe.
Składniki na ok 15 szt:1 mały jogurt naturalny (180g)
1 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 czubata łyżka cukru
1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowy cukier waniliowy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina cynamonu
1-3 jabłka w zależności jak bardzo jabłkowe placuszki chcemy
olej do smażenia
Przygotowanie: w misce jajka, cukier, cukier waniliowy, jogurt miksujemy na gładką masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, ponownie miksujemy, dodajemy starte na grubych oczkach jabłka i mieszamy. Smażymy na odrobinie oleju na złoto, odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia resztek tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują cieplutkie.
Dziś zrobię te racuszki bo moje maleństwo zsypane ospą jeść nie chce z bananem mu smakują to może i z jabłuszkiem zje:)
OdpowiedzUsuńoj zdrówka dla maleństwa. I apetytu również życzę :)
UsuńLepsze niż robi moja mama:) Przepis już wpisałam do swojej książki kucharskiej. Zajadam się nimi z dzieciakami:) Pycha! Polecam!
OdpowiedzUsuń