środa, 21 sierpnia 2013

spaghetti bolognese

Proste, klasyczne, mocno pomidorowe, aromatyczne spaghetti bolognese. 
Składniki:
500g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów (400g)
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku (ja nie dawałam, bo nie lubię)
przyprawy: vegeta, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, cukier
1 opakowanie makaronu typu spaghetti
tarty ser żółty do posypania
odrobina oleju
Przygotowanie: cebulę kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju na patelni (pod koniec podsmażania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek), dodajemy mięso mielone, smażymy rozdrabiając na mniejsze kawałki, smażymy do momentu, aż straci swój surowy kolor. Pomidory z puszki rozdrabiamy, albo widelcem w miseczce, albo poprostu blenderem, dodajemy do mięsa wraz z koncentratem pomidorowym, przyprawami. Chwilę podgotowujemy do odparowania nadmiaru wody, wówczas sos zgęstnieje. Z przypraw to polecam dodać sporo ziół i koniecznie cukier, który wydobywa smak z pomidorów i pozbawia kwaskowości. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po nałożeniu na talerz posypujemy startym serem żółtym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly