czwartek, 12 września 2013

ciasteczka z dynią i słonecznikiem

Kolejna propozycja ciasteczek tych "zdrowszych", chrupiące ciasteczka z pestkami dyni i słonecznika. Można zrobić większą iść i przechowywać w szczelnym pojemniku do ok. 2 tygodni. 
Polecam również ciasteczka owsiane i owsiane z żurawiną
Składniki na 12 sztuk:
¾ szkl maki pszennej
1 szkl płatków owsianych
125g masła
½ szkl cukru (może być cukier brązowy)
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ płaskiej łyżeczki soli
½ szkl pestek dyni
½ szkl pestek słonecznika
Przygotowanie: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól łączymy w misce. W drugim naczyniu zmiksujemy  masło i cukier na jednolitą masę, dodajemy wymieszaną mąkę z resztą składników, oraz pestki dyni i słonecznika. Całość mieszamy. Rękoma formujemy kulki (jak bardzo lepią się do rąk, ręce zwilżyć w wodzie), wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko przyklepujemy, aby ciut spłaszczyć. Pieczemy przez 15-20min w 180 stopniach. Ciasteczka śmiało można przechowywać ok 2 tygodni w szczelnym pojemniku. 


1 komentarz:

Printfriendly