wtorek, 17 września 2013

placki z suchych bułek na słodko

Co zrobić z nadmiarem suchych bułek - kajzerek, oprócz bułki tartej? proponuję placki na słodko lub na słono. Dziś przepis na słodko... z rodzynkami i cukrem waniliowym...
Składniki
3 duże lub 4 mniejsze bułki kajzerki, nie muszą być bardzo suche
3 jajka
450-500ml mleka
1 cukier waniliowy
garść rodzynek
olej do smażenia
Przygotowanie: bułki kroimy w kostkę, w drugim naczyniu mieszamy mleko z jajkami i cukrem waniliowym, zalewamy bułki i dodajemy rodzynki, całość mieszamy i odstawiamy na 10 min, co jakiś czas mieszając. Jeżeli po 10min stwierdzimy, że mleka jest za mało dolewamy jeszcze troszkę... ilość mleka zależna jest od wielkości bułek. Smażymy na patelni i na bardzo rozgrzanym oleju, nakładają po 1 czubatej łyżce stołowej, formując placki. Smażymy na złoto z obu stron (przekładając na drugą stronę lepiej posłużyć się łopatką, bo placki lubią się rozwalać). Przepis na słoną wersję za jakiś czas na blogu, ale jeśli ktoś już koniecznie chce teraz to robimy identycznie, pomijając cukier i rodzynki, a zamiast dodajemy przyprawy (vegetę i pieprz), oraz starty lub pokrojony w kostkę ser.

konsystencja przed smażeniem

1 komentarz:

  1. Zrobiłam, zamiast cukru waniliowego dodałam zwykły z cynamonem- wyszły obłędne! Dziękuję za super patent!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly