piątek, 6 września 2013

pancakes

Ni to naleśniki, ni to racuchy, coś pośredniego, pyszny pomysł na śniadanie, podwieczorek, kolację, czy inną porę dnia... Można zajadać z miodem, syropem, dżemem, czekoladą, czy z gotowymi sosami. Polecam! Przepis z zeszytu, pewnie wcześniej został znaleziony w sieci.
Składniki:
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 ½ szkl maślanki (w ostateczności mleka)
80g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
Przygotowanie: do miski wsypujemy suche składniki, w drugim naczyniu dokładnie mieszamy mokre, następnie mokre wlewamy do suchych i porządnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Patelnię rozgrzewamy i smażymy bez tłuszczu na suchej patelni. Placuszki należy smażyć na wolnym ogniu, na złoty kolor po obu stronach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly