niedziela, 1 września 2013

pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie w wielu regionach znane jako gniazda... chrupiące z wierzchu, wilgotne w środku, a całość osłodzona lukrem! Pączki na bazie ciasta prażonego, smażone na głębokim tłuszczu.
Składniki:
200g mąki
100g masła
1 szkl wody
szczypta soli
4 jajka
olej do smażenia
Przygotowanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, jednym ruchem wrzucamy mąkę do wrzącego szybko, energicznie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie ostygnięta, dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując, masa ma być gęstawa, jednolita. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 10x10cm, smarujemy olejem. Masę nakładamy do szprycy z szeroką końcówką i wyciskamy koła o średnicy ok 5cm na przygotowanych kwadratach. W garnku rozgrzewamy olej (oleju powinno być minimum 2cm, żeby pączki mogły pływać. Na rozgrzany olej wkładamy przygotowane pączki wraz z papierem, papierem do góry, po ok 1min smażenia papier łatwo odchodzi od pączka. Smażymy na złoty kolor po ok 2-3min na każdą stronę. Usmażone odkładamy na papier do odsączenia tłuszczu.
Lukier:
200g cukru pudru (prawie cała szklanka)
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie: cukier mieszamy z wodą i cytryną, gotowym lukrem polewamy gotowe pączki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly