wtorek, 10 września 2013

muffiny czekoladowe z nutellą

Podwójna dawka czekolady, czego można chcieć więcej?! Czekoladowe muffinki z nutellą w środku. Wilgotne, nie takie słodkie jakby mogło się wydawać. Polecam na jesienne dni, odrazu humor się poprawia :) Polecam również inne przepisy na muffiny
Składniki na 6 muffinek, u mnie 8, ale mniejszych):
składniki suche:
180g mąki pszennej (przelicznik wag)
1 czubata łyżka kakao
⅓ szkl cukru (może być brązowy)
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
składniki mokre:
50g roztopionego masła
1 jajko
½ szkl mleka
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, do jednego naczynia wsypujemy składniki suche, mieszamy, do drugiego mokre i mieszamy. Następnie do suchych wlewamy mokre i mieszamy chwilę, masa nie musi mieć jednolitej konsystencji, tylko aby nie było widać suchych grudek. Do foremek wkładamy po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce nutelli, i zakrywamy łyżką ciasta. Przygotowane foremki wstawiamy do piekarnika na 15-20min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly