środa, 4 września 2013

zapiekanka ziemniaczana

Prosta, szybka zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą. Polecam!
Składniki:
1kg ziemniaków
500g kiełbasy (u mnie śląska)
2 duże cebule
1 papryka
250g tartego sera żółtego
opcjonalnie szczypiorek
przyprawy vegeta, pieprz
Przygotowanie: ziemniaki obieramy, kroimy na grubsze plastry, gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości (dojdą w piekarniku), na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, w plasterki kiełbasę i paprykę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę ugotowanych ziemniaków,  przyprawiamy vegetą i pieprzem, posypujemy 1/3 sera, przygotowaną kiełbasę z cebulą i papryką, posypujemy 1/3 sera, szczypiorek, resztę ziemniaków, przyprawiamy vegetą i pieprzem, dodajemy  pozostały ser, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30min. Podajemy z keczupem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly