poniedziałek, 30 września 2013

faszerowane podudzia z kurczaka

Podudzia z kurczaka nadziewane pieczarkami i pieczone w piekarniku. Soczyste, pełne smaków. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.
Składniki na 10 sztuk:
10 podudzi z kurczaka (niektórzy mówią na to pałki)
200g pieczarek
2 cebule
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), pieprz, papryka słodka,
odrobina masła
Przygotowanie: z podudzi wyciągamy kości (jak wyciągnąć kości pokarzę przy najbliższej okazji, a teraz należy albo wygooglować, albo włączyć wyobraźnię: bierzemy podudzie, przy węższej części ostrym nożem przecinamy skórę i ścięgna wkoło kości, przy szerszej części powoli odcinamy mięso wokół kości, obcinamy centymetr po centymetrze aż mięso odejdzie całkowicie od kości). Podudzia wkładamy do miski przyprawiamy i mieszamy, tak żeby były z każdej strony przyprawione. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną jedną cebulę, jak się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, przyprawiamy i smażymy do usmażenia pieczarek. Podudzia nadziewamy przygotowanymi pieczarkami, układamy w naczyniu żaroodpornym, lub na blasze, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy masło i pieczemy prze 1-1,2godziny w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly