czwartek, 19 września 2013

ciasto maślankowe z śliwkami

Ciasto z maślanką, kwaskowatymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Samo ciasto jest lekko słodkawe, wilgotne. Zamiast śliwek można wykorzystać inne owoce, od jabłek, przez rabarbar, brzoskwinie, po jagody, borówki, winogrona, porzeczki. Przepis pochodzi z Majanowe Pieczenie (z niewielką zmianą).
Składniki:
1 szkl maślanki
¾ szkl cukru
2,5 szklanki mąki
3 jajka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl oleju
1 cukier waniliowy
Przygotowanie: jajka z cukrem miksujemy na jasną masę, dodajemy maślankę i olej, miksujemy, dodajemy mąkę, proszek i cukier waniliowy, miksujemy całość. Wylewamy na blaszkę 24x28cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na kruszonkę: 
1 czubata łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
1½ łyżki cukru
Przygotowanie: palcami łączymy wszystkie składniki do uzyskania piaskowej konsystencji.

Na ciasto układamy śliwki pokrojone w malutkie kawałki, następnie przygotowaną kruszonkę. Wkładamy przygotowane ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50min-1h (do suchego patyczka).

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. zastanawiałam się nad sekretem wysokiego ciasta, ponieważ już jedna mi osoba napisała o zakalcu, ale robiłam je wiele razy i zawsze mi wychodzi dobre, więc przepis napewno jest ok. Może kwestia piekarnika? szkoda, ze Ciebie też to spotkało. Pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly