Krokiety czyli naleśniki z mięsem mielonym, w panierce. Do szybkich dań nie należą, ale czasem warto się poświęcić.
Składniki:8-10 naleśników
0,5kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
1 duża cebula
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), pieprz, papryka słodka, oregano, tymianek, bazylia
bułka tarta
2 jajka
olej
przygotowanie: przepis na naleśniki podaję "na oko" bo nigdy nie mierzę składników, 3 jajka, ok 400ml mleka, szczypta soli i mąka, mąki tyle aby zanurzona i wyjęta łyżka była pokryta ciastem. Smażymy.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy drobno posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy wedle upodobań, ja dodaję 1 łyżkę bułki, aby powstały sos z przyprawami się związał. Na naleśnika wykładamy 2-3 łyżki przygotowanego mięsa, zwijamy jak na zdjęciach poniżej. Krokiety maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podamy ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz