Pierwotnie ten przepis jest na ciasto kruche z jabłkami, ale z nadmiaru gruszek przerobiony. Kruchy spód, kawałki gruszek z rodzynkami, pianka i chrupka kruszonka. Nie jest za słodkie, w sam raz.
Składniki na ciasto:3szkl mąki pszennej
6 żółtek
2 czubate łyżki cukru
200g masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, mniej więcej 1/3 i 2/3, tą mniejszą część przekładamy do torebki śniadaniowej foliowej i wkładamy do zamrażalnika, drugą część tą większą wykładamy do tortownicy, ugniatając palcami, aby placek był jednakowej grubości na całej powierzchni, nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na czas przygotowania gruszek
Składniki na warstwę z gruszek:
4-5 dużych gruszek
1 czubata łyżka cukru
1 garść rodzynek
Przygotowanie: gruszki myjemy, obieramy, wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy w dużą kostkę ok 1x1cm, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i rodzynki, gotujemy mieszając przez ok 5 min, jeżeli pozostanie sok z gruszek, to należy odlać, a gruszki pozostawić do ostygnięcia (nie muszą być bardzo wystudzone, takie letnie).
Składniki na piankę:
6 białek
2 czubate łyżki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i budyń śmietankowy (proszek), miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, układamy gruszki, pianę, na wierzch tarkujemy na tarce jarzynowej na grubych oczkach tą część ciasta co była w zamrażalniku. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45min. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz