wtorek, 24 września 2013

grochówka

Zupa grochowa- grochówka, bardzo pożywna, sycąca zupa, idealna na zimowe dni. 
Składniki:
kość schabowa
1 duża marchew
ok 250g grochu łuskanego - połówek
4-5 dużych ziemniaków
ok. 200g kiełbasy (u mnie śląska)
2 duże cebule
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), pieprz, sól, majeranek (koniecznie), liść laurowy
mąką i olej
Przygotowanie: groch myjemy, następnie zalewamy wrzątkiem. Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i zagotowujemy, zdejmujemy "ścięte białko", dodajemy startą marchewkę, liść laurowy, oraz odcedzony groch, gotujemy do rozgotowania grochu ok 1,5-2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, na patelni na odrobinie oleju podsmażamy, i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy, gotujemy ok 15min. Przyprawiamy dużą ilością majeranku, vegetą i pieprzem. W tym momencie możemy zrobić zasmażkę (olej rozgrzewamy na patelni i dosypujemy mąki, zasmażamy i dodajemy do zupy), lub zagęścić rozmieszaną z wodą mąką, lub pozostawić bez zagęszczania. Podajemy z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly