poniedziałek, 30 września 2013

arabeska

Ciasto, które łączy w sobie i makowca i sernik. Trzy warstwy: spód kruchy, wilgotna warstwa makowa, i delikatny, puszysty sernik. Ciasto bardzo wilgotne, mało słodkie. 
Składniki na spód: 
2 szkl mąki
½ szkl cukru pudru
3 żółtka
125g margaryny
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, żółtek, margaryny, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Rozkładamy na blasze o wymiarach 25x35cm.

Składniki na warstwę makową: 
500g maku
1 szkl cukru pudru
2 jajka
1 białko
2 czubate łyżki bułki tartej
Przygotowanie: mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 min, przelewamy na sitko i odsączamy wodę. Dwukrotnie mielimy przez maszynkę. W naczyniu ucieramy na jasną masę cukier z żółtkami, do cukru z żółtkami dodajemy mak, bułkę tartą i ubitą pianę z 3 białek (po dodaniu piany mieszamy łyżką, nie używamy miksera). Można ominąć cały ten etap i wykorzystać gotową masę makową z bakaliami dodając do nie 3 łyżki bułki tartej.

Składniki na masę serową:
1kg sera dwukrotnie mielonego (twarogowego)
1 szkl cukru pudru
5 jajek
Przygotowanie: żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy ser, następnie dodajemy ubitą pianę z białek (po dodaniu piany mieszamy łyżką, nie używamy miksera).

Spód ciasta wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 15min, na podpieczone ciasto dodajemy warstwę makową, na wierzch warstwę serową i całość pieczemy ok 1-1,2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly