sobota, 14 września 2013

kruche babeczki

Jeden przepis, a możliwości mnóstwo. Pieczemy babeczki i nadziewamy, czym nam się tylko podoba, kto co lubi, z jednej porcji można zrobić kilka rodzai babeczek. Zaletą ich jest to, ze same foremki można przygotować kilka dni przed podaniem ich, np. w okresie świątecznym, możemy przygotować wcześniej, a tuż przed świętami napełnić. Najlepiej smakują jeżeli napełnione postoją dobę w lodówce lub chłodnym miejscu. 
Składniki na ok. 70 sztuk:
500g mąki pszennej
200g masła lub margaryny
1 szkl cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka śmietany 12-18%
olej do smarowania foremek
Przygotowanie: z podanych składników zagniatamy ciasto i stawiamy do lodówki na przynajmniej 30min. Gotowe kroimy w mniejsze kawałki, każdy kawałek wałkujemy na ok 3-4mm, podsypując mąką, aby nie przywierały do blatu, wykrawamy kółka, muszą być większe od foremek, wkładamy do wysmarowanej olejem foremki, dociskamy palcami i pieczemy przez ok. 7-10min w 180 stopniach (grzałka góra-dół) na złoty kolor.
Sprawne wykonanie w moim wydaniu: posiadam 10 foremek, przygotowuję kółka ciasta, wkładam do piekarnika, w tym czasie robię kolejne kółka, jak się upieką to gorące przy pomocy rękawicy wyciągam na kratkę metalową odrazu odwracając "nogami do góry", same wypadają a jak nie to zrzucam foremkę z 5cm i babeczka wypada. Metalowe foremki jeszcze ciepłe przy pomocy pędzelka smaruję olejem i póki zdążę nasmarować wszystkie to foremki są już takie, ze można wziąć do ręki bez poparzenia się, wtedy wykładam ciastem i znowu do piekarnika itp... nie tracę czasu na czekanie, aż ostygnie foremka. Oczywiście jak ktoś posiada więcej foremek to ma ułatwione zadanie.
Pomysły nadzienia:
babeczki kajmakowe: masę krówkową miksujemy z ok 50g miękkiego masła, tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy foremki
babeczki kolorowe z bitą śmietaną: śmietanę 30-36% ubijamy z dodatkiem cukru pudru, przygotowujemy galaretkę wg przepisu - najlepiej dwa kolory, wstawiamy do lodówki do stężenia, stężoną kroimy w małe kawałeczki, Układamy śmietanę, kilka kawałeczków kolorowych galaretek, kilka orzechów włoskich, rodzynek, całość posypujemy tartą czekoladą
babeczki czekoladowe: na spód babeczki władamy łyżkę nutelli, następnie ubitą śmietanę 30-36% z dodatkiem cukru pudru, na wierzch posypujemy czekoladą białą i deserową.
babeczki owocowe:  bita śmietana i plasterki owoców (kiwi, brzoskwinie, ananas, i inne).

Aby wejść w przepis kliknij na zdjęcie:
babeczki z bitą śmietaną i galaretką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly