Cordon bleu nazwa niewiele mówi, ale to jest proste danie z drobiu. Są to kotlety z kurczaka w środku z szynką i serem, w panierce, usmażone. Powiedziałabym, że to inny wymiar kotleta :) kto nie próbował to nie zrozumie... Naprawdę polecam! Pomysł zaczerpnięty z książki kucharskiej "najlepsze przepisy z drobiu".
Składanki na 4 dość duże kotlety:
jedna podwójna pierś z kurczaka
4 plasterki szynki gotowanej (u mnie podhalańska)
4 plasterki sera żółtego
1 jajko
bułka tarta
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), pieprz
olej do smażenia
olej do smażenia
Przygotowanie: każdą połówkę piersi z kurczaka kroimy na dwa duże kotlety, każdy kotlet układamy na folię spożywczą przykrywamy drugą i traktujemy tłuczkiem, rozbijają na cienkie ale nie rwące się kotlety. Każdy przyprawiamy vegetą i pieprzem, układamy plasterek szynki i sera i składamy na pół brzegi podwijając pod spód. Przygotowane kotlety zanurzamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto, następnie układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru oleju. Podajemy z ziemniakami, frytkami lub co komu smakuje oraz z surówką! smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz