środa, 25 września 2013

ciasto marchewkowe

Pięknie pomarańczowe ciasto z marchewką. Podobno nie jest tak tuczące i kaloryczne. Ładnie się kroi na kawałki. Przepis z Planety Smaku.
Składniki:
4 duże marchewki
2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
4 jajka
niepełna szklanka oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody (ja nie dawałam)
2 płaskie łyżeczki cynamonu (chociaż jedna łyżeczka wystarcza w zupełności)
Przygotowanie: marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem, na puszystą jednolitą masę. Zmniejszając obroty miksera, małymi porcjami dodajemy wymieszaną mąkę i olej po połączeniu się składników dodajemy marchewkę i mieszamy łyżką. Przekładamy do natłuszczonej foremki 24x28cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 45-55min. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Poezja smaku proste ciasto a tyle ma uroku do herbaty wyborne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, urok tkwi w prostocie :) pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly