wtorek, 24 września 2013

zupa szczawiowa

Tradycyjna zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem!
Składniki:
kość schabowa lub kawałek kurczaka
1 duża marchewka
1 pietruszka
1/3 selera
3-4 duże ziemniaki
ok 150ml szczawiu siekanego ze słoika (ja posiadam własnej roboty, ale można kupić gotowy)
3-4 czubate łyżki śmietany
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), pieprz, sól
Przygotowanie: mięso myjemy i wkładamy do garnka i zalewamy wodą (troszkę więcej wody niż chcemy mieć zupy), zagotowujemy i łyżką zdejmujemy "ścięte białko", dodajemy obrane i przekrojone warzywa - marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy ok 1 godziny. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy ok 15min. Dodajemy szczaw i gotujemy ok. 15min. (u mnie seler i pietruszkę wyjmuje się i nie pozostawia w zupie, a marchewkę, ścieram na tarce i dodaję do zupy). Śmietanę z odrobiną mąki rozrzedzamy wodą i dodajemy do zupy. Przyprawiamy. Gotujemy jajka na twardo i dodajemy do zupy pokrojone w kostkę, lub na każdy talerz przekrojone na pół.
Uwaga: ziemniaki należy dać przed szczawiem, ponieważ kwas zawarty w szczawiu sprawi, że ziemniaki nie ugotują się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly