Proste, smaczne i pożywne.... a jesienią i zimą zupy są jak znalazł, , fajnie rozgrzewają. Przepisów na zupy kalafiorowe jest mnóstwo, co osoba to inaczej przygotowuje, a to moja wersja.
Składniki:1 mały kalafior
4-5 ziemniaków
bulion 1,5-2 litry
1 mała marchew
1 mała pietruszka
1 duża cebula
kawałek pora (niekoniecznie)
200ml śmietany 30-36%
przyprawy: pieprz, vegeta (przepis na domową vegetę), koperek
Przygotowanie: warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem (bulion nie musi zakrywać całych warzyw, po chwili kalafior straci swoją objętość), na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do gotujących się warzyw, całość gotujemy do miękkości. Jeżeli chcemy mieć biały kolor kremu, wówczas przed użyciem blendera wyjmujemy marchewkę. Całość miksujemy na jednolity krem, ponownie zagotowujemy, dodajemy przyprawy, koperek, dolewamy śmietankę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz