piątek, 20 września 2013

wątróbka z cebulą

Bardzo wiele osób nie lubi, nawet do ust nie weźmie, ale my lubimy i jadamy. Szybkie danie, wątróbka soczysta, nie jest twarda, do tego dużo cebulki i najlepiej ziemniaczki. 
Sekretem dobrej wątróbki jest moczenie jej w mleku, a następnie smażenie bez soli, wątróbkę soli się przed podaniem, w przeciwnym wypadku, będzie ona twarda.
Składniki na 2 porcje:
0,5kg wątróbki wieprzowej
2 duże cebule
mąka pszenna
mleko
olej do smażenia
przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie: ok 1 godziny przed smażeniem, wątróbkę oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w kawałki, zalewamy mlekiem (mleka tyle, aby wątróbka była zanurzona). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, usmażoną zdejmujemy z patelni. Wątróbkę wyjmujemy z mleka, przy pomocy ręcznika papierowego osuszamy, obtaczamy w mące i wrzucamy na ten sam tłuszcz co smażyła się cebula, smażymy na złoto z każdej strony, przyprawiamy pieprzem, następnie wrzucamy usmażoną cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Przed podaniem solimy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly